(外研版)选修六双基限时练【8】Module 2 Section Ⅳ(含解析)【精校版】

外研版精品英语资料(精校版) 双基限时练(八) Module 2 Section Ⅳ
基础夯实 Ⅰ.单句语法填空 用所给词的适当形式填空(不多于 3 个单词) 1.________ (not; receive) a reply, he decided to write again to ask about what was going on. 答案与解析 Not having received 现在分词完成式作状语,表 示原因。非谓语动词的否定式 not 放在其前面。 2 . Thousands of happy Rio residents gathered in streets, ________ (celebrate) the historic decision that the 2016 Olympic Games will be held in Rio de Janeiro. 答案与解析 celebrating 句意:成千上万狂欢的里约热内卢市 民聚集在街道上,庆祝这个具有历史意义的决定,里约热内卢将举办 2016 年奥运会。residents 与 celebrate 之间是逻辑上的主谓关系,故 用动词的-ing 形式作伴随状语。 3.________ (visit) so many cities in Thailand, he has learned a great deal about the culture and customs of the country. 答案与解析 Having visited 句意:在泰国游历了那么多的城 市之后,他对这个国家的文化和习俗有了更加深入地理解。句子的主 语 he 和 visit 构成逻辑上的主谓关系; visit 发生在 learn 之前,需用 完成形式 having done。 4 . Alibaba earned a profit of 6.42 billion yuan last year, ________ (become) China's largest online commercial company. 答案与解析 becoming 句意:阿里巴巴在 2011 年盈利 64.2 亿 元,成为中国最大的网上商业公司。此处用动词的-ing 形式作结果状

语。 5.Each of the students in No.1 High School works hard at his or
her lessons, ________ (hope) to go to university some day. 答案与解析 hoping 句意:第一中学的每一名学生在学习上都
很努力,希望将来有一天能够考上大学。each of the students 和 hope 之间是主谓关系,应使用主动形式表伴随。
6.More highways have been built in China, ________ (make) it much easier for people to travel from one place to another.
答案与解析 making 句意:在中国更多的公路已经被建成了, 这使得人们从一个地方到另一个地方旅游变得更加容易。此处应用现 在分词短语作结果状语,表示意料之中的结果。
7.The party will be held in the garden, weather ________ (permit).
答案与解析 permitting 句意:如果天气允许,晚会就在花园 里举行。因为 weather 与 permit 之间是逻辑上的主谓关系,所以应 用动词的现在分词形式,构成独立主格结构,相当于 if weather permits。
8.It rained heavily in the south, ________ (cause) serious flooding in several provinces.
答案与解析 causing 逻辑主语为前面一句话,与 cause 之间为 主动关系,故用现在分词形式作结果状语。
Ⅱ.单项填空 1.The lawyer listened with full attention, ________ to miss any point. A. not trying B. trying not C. to try not D. not to try

答案与解析 B 句意:律师专注地倾听着,努力不错过任何要 点。考查现在分词的用法。空白处为分词作伴随状语。
2.________ in the queue for half an hour, the old man suddenly realized he had left the cheque in the car.
A. Waiting B. To wait C. Having waited D. To have waited 答案与解析 C wait 这个动作在谓语动词的动作发生之前已 经发生,故用 v.-ing 的完成式。 3.________ that she was going off to sleep, I asked if she'd like that little doll on her bed. A. Seeing B. To see C. See D. Seen 答案与解析 A 考查非谓语动词。seeing 与主句主语是主谓关 系,表示伴随,因此用现在分词的一般式作状语。 4.________ that she didn't do a good job, I don't think I am abler than her. A. To have said B. Having said C. To say D. Saying 答案与解析 B 此处是非谓语动词作状语。say 的主语是 I,两 者之间是主动关系,且非谓语动词表示一个已经完成的动作,用 v.-ing 的完成式。 5.While watching television, ________. A. the doorbell rang B. the doorbell rings C. we heard the doorbell ring D. we heard the doorbell rings 答案与解析 C 根据前半句推断主句主语必须是“看电视”

这一动作的发出者,即 we;同时主句含有 hear sb. do sth.结构,省

略 to 的不定式短语作宾语补足语。

6.________ his telephone number, she had some difficulty

getting in touch with Bill.

A. Not knowing B. Knowing not

C. Not known D. Having not known 答案与解析 A 句意:由于不知道他的电话号码,她与比尔取

得联系有一定困难。动词 know 与 she 之间为主动关系。

7.________ in the mountains for a week, the two students were

finally saved by the local police. A. Having lost B. Lost

C. Being lost D. Losing 答案与解析 B 分词 lost 与主句主语之间是被动关系,A、D

两项表示主动,应排除;C 项虽表示被动,但是为现在时态,与本题

不符,故选 B 项。

语篇提能

Ⅲ.完形填空 I feel like I am always either at school, sports practice or a game, so I have to find different ways to do little acts of __1__. My good friend and co-worker has a mom dealing with cancer who is __2__ with her during treatment. I decided to __3__ this mom — whom I've never met — a __4__ card to thank her for raising such a wonderful person. I __5__ how her daughter is such a good listener, someone with whom I can __6__ my troubles, and someone who makes me __7__. I was a little __8__ about it afterwards and wondered __9__ my

friend would think it strange.

Tonight while sitting at basketball practice I received a __10__

from my friend. She wanted to tell me that the card I sent her mom

was one of the most beautiful things she had ever __11__ and how

lucky she was to __12__ me in her life!

The text lit up my whole day. I was __13__ I went with my gut feeling (直觉) and sent the card. What was the worst that could

happen? Mom and daughter could have a good laugh at my craziness,

__14__ so what? They could use some laughter right now. They could

have talked about how __15__ I was, but even then they'd be __16__

the card I sent.

I got __17__ and they enjoyed sharing the kind words.

I sent it because I thought how __18__ it would be one day to

have someone send me a card telling me how happy they were to

have one of my __19__ in their lives and what a great job I had done

__20__ my child! 1.A. kindness

B. craziness

C. creation 2.A. working

D. bravery B. arguing

C. living 3.A. send

D. discussing B. pay

C. leave 4.A. Happy Birthday

D. bring B. Best Wish

C. Good Luck 5.A. doubted

D. Thank You B. told

C. guessed 6.A. forget

D. announced B. share

C. avoid

D. face

7.A. grow C. laugh 8.A. uneasy C. happy 9.A. as C. unless 10.A. call C. card 11.A. made C. read 12.A. help C. remember 13.A. tired C. proud 14.A. but C. for 15.A. terrible C. clever 16.A. setting aside C. talking about 17.A. excited C. curious 18.A. pleasant C. difficult 19.A. friends C. workers 20.A. teaching

B. succeed D. cry B. disappointed D. angry B. until D. if B. flower D. text B. expected D. written B. have D. believe B. worried D. glad B. or D. and B. honest D. strange B. packing up D. throwing away B. lucky D. shocked B. surprising D. fortunate B. children D. classmates B. blaming

C. raising 答案与解析

D. respecting

语篇解读 本文是记叙文。作者给朋友的母亲寄了一张贺卡,温

暖了别人的同时也温暖了自己。

1.A 由下文作者向她朋友的母亲寄贺卡的行为可知,作者在

找不同的方式做一些“善(kindness)”事。

2.C 由下文 during treatment 可知,此处是说作者的朋友与她

的母亲“住(living)”在一起。

3.A 由下文 the card I sent 可知,作者决定向素未谋面的朋友

母亲“寄(send)”贺卡。

4.D 由下文 to thank her for raising such a wonderful person

可知,作者寄的是一张“感谢(Thank You)”卡。

5.B 见下题解析。

6.B 见下题解析。

7.C 由上文 thank 及 a wonderful person 可知,作者“告诉

(told)”她朋友的母亲她的女儿是个很好的倾听者,可以 “分担

(share)”作者的烦恼,并能让作者“发笑(laugh)”,感到快乐。

8.A 见下题解析。

9.D 作者给朋友的母亲寄贺卡后感到有些“不安(uneasy)”,

想知道她的朋友“是否(if)”感到很奇怪。

10.D 由下文 The text lit up my whole day 可知,作者收到朋

友的“短信(text)”。

11.C 作者给朋友母亲寄贺卡,所以这张贺卡是她朋友所“读

过(read)”的最美好的东西之一。

12.B 由 lucky 可知,作者的朋友为“拥有(have)”作者这样

一个朋友而感到很幸运。

13.D 朋友发来的短信让作者觉得很“高兴(glad)”仅凭直觉 赠送了贺卡。
14.A 上文 Mom and daughter could have a good laugh at my craziness 与下文 so what 为转折关系,故用 but。
15.D 由上文 my friend would think it strange 可知。 16.C 由上文 talked about 可知。 17.B 由下文的 they enjoyed sharing the kind words 可知作者 很“幸运(lucky)”,事情没有发展到最坏的结果,而是相反。 18.A 作者寄贺卡是因为她觉得有朝一日自己收到同样的贺卡 时会很“高兴(pleasant)”。 19.B 由下文的 my child 可知。 20.C 由上文的 for raising such a wonderful person 可知。 Ⅳ.阅读理解 I am a good mother to three children. I have tried never to let my profession stand in the way of being a good parent. I no longer consider myself the centre of the universe. I show up. I listen. I try to laugh. I am a good friend to my husband. I have tried to make marriage vows(誓约) mean what they say. I am a good friend to my friends, and they to me. Without them, there would be nothing to say to you today. So here's what I wanted to tell you today: Get a life. A real life, not a desire of the next promotion(提升), the bigger paycheck, the larger house. Get a life in which you are not alone. Find people you love, and who love you. And remember that love is not leisure(休闲), it is work. Pick up the phone. Send an e-mail. Write a letter. And realize that life is the best thing and that you have no business taking it for granted.

It is so easy to waste our lives, our days, our hours, and our minutes. It_is_so_easy_to_exist_instead_of_to_live. I learned to live many years ago. Something really, really bad happened to me, something that changed my life in ways that, if I had my choice, it would never have been changed at all. And what I learned from it is what, today, seems to be the hardest lesson of all.
I learned to love the journey, not the destination. I learned to look at all the good in the world and try to give some of it back because I believed in it, completely and totally. And I tried to do that, in part, by telling others what I had learned.
By telling them this: Read in the backyard with the sun on your face. Learn to be happy. And think of life as a deadly illness, because if you do, you will live it with joy and passion (激情) as it ought to be lived.
1.The best title for this passage probably is________. A. Love your friends B. Live a real life C. Don't waste time D. Be a good mother and wife 答案与解析 B 文章第三段为中心段,从 Get a life. A real life 及全文内容可推断出答案。 2.How did the author form her view of life? A. Through social experience. B. By learning from her friends. C. Through an unfortunate experience. D. From her children and husband. 答案与解析 C 根据文章第五段可判断选项 C 正确。 3.By the underlined sentence “It is so easy to exist instead of to live.” in the fifth paragraph, the author really means that people tend to ________.

A. make a living rather than live a real life B. work rather than enjoy life C. waste a lot in life D. forget the most important lessons in life 答案与解析 A 根据 exist(生存)和 live(过生活)可知句子的意 义为“只求生存而不是真正过生活,是何等容易”。 4.What's the author's attitude toward work? A. Do it well to serve others. B. Earn enough money to make life better. C. Try your best to get higher position and pay. D. Don't let it affect your real life. 答案与解析 D 根据句子 Get a life. A real life, not a desire of the next promotion(提升), the bigger paycheck, the larger house.可知 作者对待工作的态度。
5. It can be inferred from the passage that________. A. the author is a success in personal life B. the author didn't try her best to work well C. the author spent all her time caring for her children D. the author likes travelling very much 答案与解析 A 根据全文作者认识到了人生是什么和第二段 内容可知选项 A 正确。


相关文档

2020年(外研版)选修六双基限时练【8】Module 2 Section Ⅳ(含解析)
(外研版)选修六双基限时练【6】Module 2 Section Ⅱ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【7】Module 2 Section Ⅲ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【5】Module 2 Section Ⅰ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【9】Module 3 Section Ⅰ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【22】Module 6 Section Ⅱ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【19】Module 5 Section Ⅲ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【18】Module 5 Section Ⅱ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【2】Module 1 Section Ⅱ(含解析)【精校版】
(外研版)选修六双基限时练【21】Module 6 Section Ⅰ(含解析)【精校版】
电脑版